Sosyal Medya

Hacamat Nedir

Hacamat Nedir

Hacamat Nedir

Hacamat kısaca deri altında birikmiş , vücutta hastalıklara neden olan toksin kanın vakumlanarak dışarı alınması işlemidir. Hacamat, Rasulullah (s.a.v.) Efendimizin şiddetle tavsiye ettiği ve bizzat uyguladığı sünnet olan çok önemli bir tedavi metodudur.

Deri altında birikmiş olan kan , kan özelliğini yitirmiş koyu renkli pelte kıvamındadır ve bağışıklık sistemimizi olumsuz yönde etkileyerek birçok hastalığa kapı aralamaktadır.

Hacamat ağrısız, acısız, yatak istirahatsız, iş gücü kaybı olmadan tatbik olunan bir tedavi metodu olup, hastalıklardan korunmanın ve sağlıklı yaşamanın en kolay yoludur.

Hacamat’ kelimesi Arapça ‘emmek, normal formuna getirmek’ anlamlarını taşır. Hacamat uygun zaman dilimlerinde belli aralıklarla usulüne uygun olarak yapılırsa, vücüdun dışarıya atamadığı ağır metaller, toksinler, serbest radikaller, kullanılan ilaçların ve hormonlu gıdaların vücutta bıraktığı kalıntılar emilerek bedenimizin normal formuna gelmesi sağlanmış olur.

Hacamat İslam ülkelerinde çok yaygın olmakla birlikte Avrupa ülkeleri dahil tüm dünyada uygulanan bir tedavi metodudur. Geleneksel olarak boynuzla yapılan hacamat, günümüzde  cam kupalar veya vakum setleri yardımıyla yapılmaktadır. Çizme işlemi ise genelde jilet yardımı ile yapılırken kliniğimizde hijyenik olması açısından bistüri ile yapılmaktadır. Kullanılan tüm malzemenin, tek kullanımlık olmasına da çok dikkat edilmelidir.

Hacamat Nasıl Yapılır

Hacamat tedavisi bir nevi cerrahi müdahaledir. Kime ve nasıl yapılacağı tüm tedavi metodlarında olduğu gibi doktor tarafından belirlenmelidir. Uygulamayı, doktorun yada doktor kontrolünde sağlık personellerinin yapması gereklidir.

Ne Zaman Yapılır

Herhangi bir rahatsızlık yoksa , detoks amaçlı, hastalıklardan korunmaya yönelik yaptırılacaksa, sünnet olan, tavsiye edilen mevsim , ay ve hafta günlerine riayet etmek hacamatın faydasını arttırma anlamında  önemlidir.

Hacamat, mevsim olarak ilkbahar ve sonbahar da ,ay günleri olarak hicri ayın 14 – 28 arasındaki tekli günlerde (15, 17 19, 21, 23, 25 gibi..) yaptırılması daha uygun olur. Herhangi bir rahatsızlık açısından yaptırılıyor ise mevsim veya ay günlerine bakılmaksızın en kısa zamanda yapılması gerekir. Bu konuda sadece hafta günlerine dikkat edilebilir. Hacamat, ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki sefer yaptırılması tavsiye edilir.

Vücudun Hangi Bölgelerine Yapılır

Genelde sırt bölgesinden uygulama yapılsa da , yaptıran kişinin hastalığına, şikayetine göre baş bölgesi ve vücudun diğer akupunktur noktalarına da uygulanabilir. Ancak uygulama yapılacak bölge doktor tarafından belirlenmelidir.

Kaynak: http://www.hekimzade.com/hacamat.shtm

Yaptırmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

1- Aç karnına gelmeleri gerekir.

2- Eşiyle bir gün önceden ilişkide bulunmaması gerekir hacamattan bir gün sonrada ilişkide bulunmaması gerekir.

3- Hacamat olan kimse o gün fazla su içmez.

4- Acılı,tuzlu,ekşi yemekten çekinmek gerekir.

5- 48 saat hayvansal gıdalar yememesi gerekir.

Kaynak: https://dermangrup.wordpress.com/2015/05/11/hacamat-ne-zaman-yapilir/

Hacamat Tarihi

Hacamat tedavisi 5000 yıldan fazla süredir dünya genelinde yaygın bir biçimde, birçok kültürün halk tedavilerinde önemli bir rol oynamıştır.

Tekniklerin belgelendirilmesi en erken eski Mısır’da Mısır papirüsleri üzerinde görülebilir. Nil Nehri kıyısına kurulmuş Eski Mısır medeniyeti ilk olarak kupayı tedavi amacıyla düzenli olarak kullananlardır. Milattan önce 1550 yıllarında yazılmış, 19.yüzyılda keşfedilen ve en eski tıp metinleri olan Eber papirüslerinde vücuttan kirli kanı ve yabancı maddeleri uzaklaştırmak için kan akıtılarak yapılan hacamat tasvirleri bulunmaktadır.

Bu kadim sanat Eski Mısırlılardan Yunanlılara ve Romalılara taşındı; modern tıbbın babası Hipokrat 2 tür hacamat’dan bahseder; kuru hacamat ve yaş hacamat. Hacamat hakkında yazılı kanıtlar Galen’in yazıtlarında da görülebilir.

18. ve 19. yüzyıllarda hacamat tedavisinin kullanılması Amerika Birleşik Devletlerinde ve batı dünyasında yaygın hale geldi. Hatta gazete sahipleri hacamat uygulaması hakkında geniş talimatnameler yayınlıyorlardı.

1860 sonlarında birçok hastalığın tedavisinde hacamat tedavisi uygulamak üzere Avrupalı ve Amerikalı doktorlar ve cerrahlar hacamat için işe alınıyorlardı. 18. ve 19.yüzyıllarda ingiliz halkı ilkbahar ve sonbahar aylarında hastanelere hacamat olmak için gidiyorlardı.

İngiltere’de her 3 kişiden biri , Amerika’da ise toplumun %35′inden fazlası bu tip alternatif tedavileri tercih ediyorlar.

ABD deki tıp fakültelerinin %60′ında Tamamlayıcı tıbbın bir parçası olarak hacamat eğitimi vermeye başlandı. Ayrıca Birleşik krallık’ta ve ingiltere’de birçok kurs düzenleniyor. Hacamat modern tıbbın dünyada en saygın iki merkezi olan Harvard tıp fakültesi ve John Hopkins Tıp merkezinde uygulanmaktadır.

Ülkemizde ise hacamat hem geleneksel tıp olarak halk arasında yapılmaya devam edildi; hem müslüman cemaatler sünnet olduğu için bu tedaviye sahip çıkarak yapmaya devam etti. Bugün ise artık hacamat, ülkemizde birçok kişi tarafından yaptırılıyor; Hacamatı tanıyıp ilgi duyanların sayısı hızla artmaktadır.

Kaynak: http://hacamat.pro/hacamat-tarihi